26 Maret 2012

Baking lagiiiii...

Gara-gara ngiler liat pisang raja yang dibawa Bulek sayur, akhirnya beli tapi daku ga doyan kalo dimakan langsung gitu... Eh, blogwalking dan ketemu resep Kek Pisang Marble yang gampil ini di sini... Daku copas aja ya resepnya,

Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
2 cawan pisang lecek/lenyek
1 1/4 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir -daku 3/4 cup saja-
4 biji telur
1 1/2 sudu besar bicarbonate soda (yg 1/2 lagi tu sy guna baking powder) -ga suka efek soda jadi cuma pakai baking powder 1 sdm-
secubit garam


Cara Membuat :
Lenyek pisang masak dgn gelas plastik.(jgn di blend,nanti x nampak jalur2/urat2 pd kek = x cantik)
campurkan bicarbonate soda & lenyek lagi hingga pisang berbuih.(jika soda berketul,ayak dgn penapis teh trus kdlm pisang)
Blend telur & gula (guna blender cili je) hingga berbuih & gula hancur .pastu masukkan minyak & blend dlm 5 saat.lepastu campurkan bahan yg diblend td dgn pisang,gaul dgn senduk akhir sekali campurkan tepung sambil digaul sebati.jgn di blend.guna senduk saja.
Masukkan kedalam acuan yg telah disapu minyak @ majerin, serta telah dipanaskan terlebih dulu. bakar lh dlm suhu 180'c selama lebihkurang 40 mnt.
Yg dlm gambar ni,saya potong semasa masih suam,so x nmpak coraknya.jika dibiar betul2 sejuk @ beberapa jam,kek akn bertambah gelap dgn jalur2 pisang yg ketara....
selamat mencuba ! insyaallah x kantoi..


Note : untuk dijadikan marble, sy bahagikan adunan kepada 2 bahagian kemudian salah satu daripadanya saya masukkan 2 sudu besar serbuk koko (diayak ke dalam adunan). Kacau sebati kemudian masukkan dalam loyang 2 sudu besar secara berselang seli adunan putih dan koko...

Hehe, ngerti ga bahasanya??? Resepnya memang dalam bahasa Melayu karena yang punya blog emang orang Malaysia, beliau seorang guru di Sabah yang sepertinya asik orangnya... Hai Nani, selamat mengajar di sekolah yaaaa...

Sebelum dioven nih...


Sudah matang... Pake taburan kacang tanah yang diblender kasar dan parutan keju cheddar
Ngabisin stok :)

Maafkan foto yang mengenaskan itu ya, cuma pake kamera hp Nokiyem saja karena kamera andalan dibawa si Ayah ke site. Hiks...

Ga nyesel nyobain Kek Pisang Marble ini loh.. Walaupun marblenya masih belum seberapa cantik tapi hasilnya moist dan rasanya mantep, tep, tep... Dan ternyata, esok harinya cake ini jadi lebih enak.. Lebih moist lagiiiii... Haha, saya suka-saya suka...
Emak suka, Dinar juga suka... Tambah bersuka-hati lah daku... 
(banyak banget suka-nya, hihi...)

2 komentar:

Nuwairani mengatakan...

hai kak anna..cantik elok keknya... kek ini memang sedap kalau dibiar satu hari. tambah lagi moist! terima kasih kerana promote blog nani ya!

annadinara mengatakan...

Hehe, tangan Anna keras ni, Nani.. Latihan buat yang mudah dulu, itupun ga bisa buat marble yang cantik, huhu..

Our Wedding

Our Adorable Princess